Custom Pages

22. kesäkuuta 2016

Kompromisseja

22. kesäkuuta 2016

Rakentaminen, tai kuten meillä tässä vaiheessa, rakentamisen suunnittelu, on yhtä kompromissia. Mistä tingin, mihin panostan? Mihin asetetaan budjetti ja missä neliöissä pysytään?

Ajattelin, että meidän talossa on kaikki mietitty tarkkaan ja monelta eri kantilta. Huoneiden paikat ja koot on hiottu kokemuksen ja toiveiden mukaan. Niin olikin. Ennen läpivetoja, ilmastointikoneita, radonputkia ja viemärintuuletusputkia. Kai niillekin joku paikka piti löytää. Ymmärrän. Harmittaa vain, että se ainut paikka on meidän kodinhoitohuoneessa ja yläkerran pienessä vaatehuoneessa. Kodinhoitohuone, tuo uuden kodin eniten suunniteltu tila (outoa, tiedän :)), josta kaappitila nyt vähenee. Ja pikkuinen vaatehuone, jonka käyttöarvo pienenee entisestään.

Hurjan tiukaksi on luotu myös asemakaava ja rakennustapaohjeet. Huomioon on otettava kattokulmat, julkisivumateriaalit, kattoharjan suunta, väritys, talon sijoittelu ja jopa talousrakennuksen sijoittelu. Meidän pienehköllä tontilla (837m2) autokatosta on mahdotonta sijoittaa niin, kuten ohjeissa sanotaan. Ei vain yksinkertaisesti mahdu. On käännetty ja väännetty, piirretty ja mittailtu. Katos kyllä mahtuu hienosti, mutta kiva sinne olisi autollakin päästä. Noh, pieni poikkeama ohjeista tuskin muodostuu ongelmaksi, mutta saahan tuota ihmetellä ääneen. Kyllä tähänkin ratkaisu keksitään.

Valitus sikseen. Tällä viikolla piirustukset on näytetty rakennusvalvonnassa sekä käyty viimeiset viilaukset läpi yhdessä vastaavan mestarin kanssa. Vihdoin voimme odottaa lopullisia kuvia valmistuvaksi ja hakea rakennuslupaa!

Onhan tässä aikaa kulunut. Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty. Ja muuta lohduttavaa.
Rauhallista Juhannusta kaikille!

t. Malttamaton

                                                       kuvat: kotikaupunki, kotimaisema ja kodin mietintä

2 kommenttia :

 1. Muistan tuon hyvin, kun taloa suunniteltiin omat reunaehdot huomioiden. Tuli miettiä mitä ehdottomasti halutaan ja mistä taas voidaan sitä vastoin joustaa. Yllätyksiä voi tulla myös viime metreillä. Mekin halusimme ehdottomasti, että talon kulku olisi siten, että niihin noustaan talon etupihan puolelta. No kävi sitten lopulta niin, että putkien vuoksi taloa piti nostaa jonkin verran, jolloin portaiden kulkusuunta oli pakko kääntää talon takapuolelle, koska muuten ne eivät olisikaan mahtuneet pituussuunnassa talon sivulle. Samaten tämä ratkaisu vaikeutti auton kääntymistä sille tarkkaan suunnitellulla kääntöpaikalla. Käänne tuli tietoon juuri ennen lupakuvien jättöä ja aikataulusyistä ei muita ratkaisuja oikein enää voinut puntaroida rauhassa. Lopputulos harmitti kamalasti ja toki edelleenkin, mutta varmaan rakennusteknisenä ratkaisuna oli selvästi parempi. Tsemppiä suunnitteluvaiheen loppusuoraan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! :)

   Sitä haluaisi ottaa kaiken mahdollisen huomioon jo tässä vaiheessa, ettei niitä yllätyksiä enää tulisi matkan varrella. Mutta mahdotontahan se on keltanokan kaikkea tietää! Nyt vaan hurjalla luotolla ja tsempillä eteenpäin.

   Poista

Kiitos kommentista!

Kotona | Hemma + BLOG DESIGN BY Labinastudio