Custom Pages

26. syyskuuta 2015

Tilojen suunnittelu: Yläkerta

26. syyskuuta 2015
Palataan vielä tilasuunnitteluun. Tänään kirjoitan meidän tulevasta yläkerrasta ja sen suunnittelusta.

Yläkerta tulee kahden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen lisäksi koostumaan suuresta yhtenäisestä oleskelutilasta. Toivoimme, että keittiö, ruokailutila ja olohuone olisivat yhtä suurta tilaa. Haluamme, että koko perhe mahtuu oleilemaan yhdessä ja viettämään aikaa samassa tilassa. Meidän kohdalla se tietysti tarkoittaa suurta ruokapöytää, ja paljon istumapaikkoja myös olohuoneeseen. Oleskelutilasta pitää olla myös käynti ulos.

Suunnittelussa minulle oli tärkeää ottaa huomioon ilmansuunnat. Mistä aurinko nousee ja minne se laskee? Mihin paistaa aamulla, mihin päivällä ja mihin illalla? Olohuone on suunniteltu etelä-länsipuolelle taloa, jossa on valoisaa vielä illallakin. Keittiö puolestaan on itäpuolella, jonne toivon aamuaurinkoa herättämään. Talon pohjoissivulla sijaitsevat makuuhuoneet ja kylpyhuone.

Oleskelutilasta tuli siis pitkänmallinen, koko talon sivun pituinen. Ensin vähän vierastin pitkulaisuutta ja yritin saada oleskelutilat talon toiseen päähän enemmän neliön malliin. Loppujen lopuksi kuitenkin uskon, että tämä toimii paremmin meidän tontilla. Oleskelutiloista näkyy nyt periaatteessa kolmeen eri suuntaan, mikä tukee ainakin meidän avaruuden ja valoisuuden toivetta. Isäntä halusi näkymää myös metsän suuntaan, joten näin sekin onnistuu.

Ikkunoiden sijoittelukaan ei ole pikkujuttu. Minä ainakin mietin mitä ikkunasta tulee näkymään. Taidan olla jo vähän rasittava näiden pikkuasioiden viilauksissa. Olen hionut ikkunoiden sijoittelua toisaalta julkisivun symmetrian puolesta ja toisaalta ikkunoista aukeavien näkymien puolesta. Ihastelen jo ajatusta, että makuuhuoneen oven ollessa auki, olohuoneesta näkyy huoneen läpi suoraan ulos asti. Meneekö jo liian pitkälle?

Kuten sanottu, suurin osa yläkertaa on avointa tilaa ja koko pitkän eteläsivun jatkeeksi on piirretty parveke. Parvekkeesta ei tule kovinkaan syvä, joten oleskeluterassi tehdään toisaalle. Siitä vielä oma juttunsa myöhemmin...

Mukavaa viikonloppua!

- Susanna
                                                                  Kuva Nina Holst/Stylizimoblog

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Kotona | Hemma + BLOG DESIGN BY Labinastudio