Custom Pages

2. syyskuuta 2015

Tilojen suunnittelu: Alakerran huoltotilat

2. syyskuuta 2015


Jatketaan tilasuunnittelua alakerran tiloilla.
Ensimmäiseksi muutama sana arkieteisestä, jonka minä ehdottomasti haluan. Minun mielestäni uuden talon voisi rakentaa pelkästään arkieteisen vuoksi. Minulle tämä on sellainen juttu, mistä en hevillä tingi. Jos rakennetaan, arkieteinen tulee. Esteettinen minäni kärsii joka päivä eteisen lattialle lojumaan jätetyistä kenkäpareista, hiekasta, hiekoitussorasta ja lukemattomista lippiksistä, sekä naulakosta, joka hädin tuskin jaksaa pitää hupparikaaoksen seinällä. Ja talvella... Huh, ymmärsitte varmaan?

Meille siis tulee arkieteinen. Todellakin toivon sen auttavan jokaisen arkea; tavarat löytyvät ja märät vaatteet ja kengät saa helposti kuivumaan. Kaikki ulkoiluun liittyvä tavara saadaan samaan tilaan, eikä kamppeita tarvitse etsiä monesta eri huoneesta. Nykyisessä kodissa meillä on eteisessä 120cm kaapisto, eikä sinne luonnollisesti mahdu seitsemän ihmisen ulkovaatteet ja kengät. Tavaroita on ollut pakko ripotella sinne tänne; osa löytyy kodinhoitohuoneesta, osa lasten omista huoneista.

Arkieteinen on suunniteltu aivan pääsisäänkäynnin viereen ja halusin, ettei kodinhoitohuone ole siitä kovin kaukana. Mahdolliset pesukoneeseen asti päätyvät vaatteet pitää saada helposti pesuun, ettei niitä tarvitse kantaa toiseen päähän taloa. Enkä voi jättää mainitsematta sitä arkieteisen tärkeintä ominaisuutta; suljettava ovi. Ai että, sen täytyy olla ihanaa.

Koko perheen pääasiallisen vaatesäilytyksen haluan kodinhoitohuoneeseen ja sen yhteyteen tulevaan vaatehuoneeseen. Mielestäni on turhaa ja aikaa vievää kuljettaa vaatteita edestakaisin. Miksi juoksisin portaita ylösalas pyykkien kanssa? Haaveilen, että puhtaat vaatteet saisi suoraan viikattua kaappeihin. Kodinhoitohuoneen toivomme muutenkin olevan tarpeeksi tilava, että vaate- ja muu pyykkihuolto sujuu hyvin. Iso perhe, isot pyykkikasat; vaatteet, pyyhkeet, lakanat jne. Yritän miettiä kaiken mahdollisimman hyvin etukäteen valmiiksi, että kaikelle löytyisi oma paikkansa, eikä tavaroita tarvitsisi etsiä. Kun jokainen tietää missä tavarat ovat, pääsen minäkin vähemmällä. "Äiti, missä..." "Äiti, ootko nähny..." :D

Seuraavaksi mietin, että kyllä sieltä vaatehuoneesta olisi hyvä olla yhteys pesutiloihin, jotta jokainen saisi ne puhtaat viikatut vaatteet helposti käyttöön (ja likaiset vaatteet helposti jätettyä oikeaan paikkaan). Olin päätynyt melkoiseen pulmaan, miten ratkaista kaikki omat toiveeni? Kuraeteinen - kodinhoitohuone - vaatehuone - pesutilat. Eteinenkin pitäisi talossa olla ja mielellään siinäkin pitäisi mahtua ainakin 4 ihmistä samaan aikaan kääntymään. Vessaa ei myöskään saanut unohtaa, eikä makuuhuoneita. Budjettikaan ei veny mihin tahansa. Ruutupaperia kului taas paljon, mutta meille sopiva ratkaisu löytyi.

Miten te olette ratkaisseet nämä kodin "huoltotilat"? Kuulisin mielelläni vinkkejä tilojen toiminnallisuuteen!

- Susanna

                                            Kuvat asuntomessuilta: 2015 kohde 26, ja 2014 kohde 38.

4 kommenttia :

 1. Meille tulee pääoven viereen oman väen ulkovaatteille erillinen vaatehuone jonne tulee jokaiselle oma paikka takeille pipoille ja kengille, kuin päiväkodissa konsanaan. Vaatehuoneen voi sulkea seinän sisään liukuvalla liukuovella joten sotku on toivottavasti hetkessä poissa silmistä kun vieraita tulee. :) Kodinhoitohuoneessa on toinen sisäänkäynti josta kuljetaan lähinnä urheiluvaatteissa tai puutarhahommien jälkeen. Sinne tulee kurasyöppö ja kaapit urheiluvaatteille sekä kuivauskaappi mahdollisesti sateessa kastuneille vaatteille. Kodinhoitohuone on myös pukuhuone saunaan mentäessä ja siellä on tietty pyykinhuolto mutta vaatekaapit sijaitsevat makuuhuoneissa. Tuleepa liikuntaa kun puhtaita vaatteita kiikuttaa paikoilleen. Ihan kaikkea emme varmaan ole osanneet ajatella eikä tilatkaan kaikkeen olisi taipuneet, mutta meillä on onneksi "vain" kolme lasta, ehkä me pärjätään. ;) Senhän näkee sitten kun pääsee asumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Samalla tavalla olen ajatellut meidän arkieteistä, että jokaiselle olisi oma "lokero". Pohjan pyörittely paperilla on hauskaa ja vähän vaikeaakin. Jostain pitää luopua, että saa jotain muuta tilalle. Tai ainakin toiveita pitää laittaa jonkinlaiseen tärkeysjärjestykseen. Harmi, ettei ihan kaikkea voi saada ;)

   Kävin kurkkaamassa teidän projektia, kodinhoitohuoneen kuvat näyttivät tosi hyviltä! Teille tulee kyllä kiva koti!

   Poista
 2. Meillä on kodissa myös tuo kunnon eteinen. Halusin siitä ihan oman erillisen tilan, jonka oven voi sulkea. Näin jää kaikki kengät ym tilaan joka on varta vasten niille. Aika monissa asuntomessujenkin taloissa eteinen on vain käytävä ja siinä liukuovikaappi. Toki tässä tilassa on puolensa ja on tyyliltään varsin moderni. Meille tuli siis ehkä se vanhanaikaisempi ratkaisu mutta voi että kun mä tykkään siitä miten se toimii käytännössä.
  Eteisessä meillä ei ole liukuovikaappia vaan itse suunnittelemani (ja puustellin toteuttama) kaapistokokonaisuus penkillä. Eteisessä meillä on myöskin vain ne "siistimmät" vaatteet. Kaikki ulkovaatteet, lenkkarit ym harrastekamat ovar viereisessä khh tilassa, johon on eteisestä oma sisäänkäynti ja ulkoa oma ovi kurasyöpöllä. Khh meillä on myös tuo scillan mainitsema kuivauskaappi, joka on kyllä tosi kätevä kun harrastetaan paljon.
  Toimiva arkieteinen yhdistettynä pyykinhuoltoon on kyllä tosi tärkeä. Meillä tämä järjestely toimii hyvin vaikka vaatteet sijaitsevatkin omissa huoneissa ja kaapeissaan. Tsemppiä ja iloa suunnitteluun. Jään seuraamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytäntö sen sitten näyttää, toimivatko omat ratkaisut hyvin vai huonosti. Onneksi suunnittelu on kivaa, vaikka ne päätökset ovatkin joskus tuskaisia. Käytännön kokemukset muilta ovat aina kullanarvoisia ja auttavat suunnittelussa. Kiitos kommentistasi!

   Poista

Kiitos kommentista!

Kotona | Hemma + BLOG DESIGN BY Labinastudio