Custom Pages

2. helmikuuta 2016

Tilojen suunnittelu: Ulkoalueet

2. helmikuuta 2016Palataan vielä pitkästä aikaa tilasuunnittelun pariin. Otin tähän sarjaan mukaan vielä ulkoalueet ja nyt seuraakin pohdinta pihan toiminnoista. Varsinaisesta pihasuunnittelusta sitten joskus erikseen.

Lähdimme liikkeelle siitä, mitä muuta kaipaamme tontille varsinaisen talon lisäksi? Nykyisen kodin kokemuksella on selvää, että uuteen kotiin haluamme tilavan, lämpimän ulkovaraston. Lisäksi haluamme kahden auton autokatoksen. Terassia ei voi koskaan olla liikaa, joten siihen pitää myös panostaa. Siinä se sitten melkein onkin, mitä pienelle pihalle mahtuu.

Talousrakennusta varten on kaavaan merkitty 40m2. Koska emme tarvitse autotallia, tuo raja ei tule meillä vastaan, vaikka varastotilaa tarvitaan paljon(!). Tontin rakennusala on asemakaavassa tarkasti määrätty ja tietyn muotoinen. Rakennusala sijoittuu meillä tontin pohjois- ja länsipuolelle. Länsipuolelta tullaan tontille sisään, joten luonnollista on, että autokatos sijoitetaan lähelle länsireunaa. Rakennustapaohjeissa mainitaan, että autosuoja on sijoitettava siten, että ajo ei ole suoraan kadulle. Tontille pitää siis jättää tilaa myös auton kääntämiselle ja meidän tapauksessa ainut mahdollinen sijoitus autokatokselle on länsireuna. Siihen se sitten tulee.

Haaveilemme isosta terassista. Kuten aiemmin kirjoitin, talon eteläpuolelle tulee koko seinän mittainen parveke. Parvekkeen alle alakertaan tulee samaan tyyliin terassia. Terassia on helppo laajentaa maantasossa, mutta parveke ei ole niin syvä, että siihen saisi tälle porukalle esim. ruokailupöydän. Oleskelutilat ovat meillä yläkerrassa ja olisi kiva saada niiden yhteyteen enemmän ulkotilaa oleskeluun.

Silmää miellyttävä vaihtoehto meille olisi, että kattoa tavallaan jatkettaisiin päädystä niin, että saisimme päätyyn katetun ja mahdollisesti joskus lasitetun terassin (tai meidän tilanteessa oikeastaan parvekkeen). Toisaalta silloin menettäisimme sisäoleskelutiloista sen parhaan mahdollisen näköalan, joka mielestämme on tontin länsirajalla. Rajalle tulisi ensin terassi ja sen jatkeeksi vasta sisätilat. Lisäksi tässä tapauksessa ylittäisimme julkisivun pituudelle asetetun maksimimitan. Jotain vähän tämän tyylistä, kuin TaloKeko -blogissa, mutta syvempänä.


Toinen vaihtoehto, jotta saamme talon ja sisäoleskelun mahdollisimman lähelle länsirajaa, on idea talon yhdistämisestä varastoon ja autokatokseen. Jos tekisimme niiden päälle (katto)terassin? Sillä ratkaisulla saisimme tarpeeksi ulko-oleskelutilaa myös yläkerran tasolle. Se mikä tässä vaihtoehdossa arvelluttaa, on kattoterassin massiivisuus, kustannukset ja tulisiko siitä liian "kolho"? Ja vielä kerran kustannukset? Tässä kuva Casa23 -blogista, meidän kattoterassi tulisi enemmän talon eteen ja peilikuvana toiselle puolelle.Miten te muut olette ratkaisseet rinnetalon oleskeluterassit/-parvekkeet?

6 kommenttia :

 1. IHania kuvia! Tuo kattoterassikin kuulostaa ihanalta idealta.
  Meillä on taloon yhdistettynä katettu sisäterassi (alakerta tullaan joskus lasittamaan jos minulta kysytään) ala ja yläkerrassa. Lisäksi isompi terassi tulee tuonne viherhuoneen eteen jonne tehdään grilli ja sinne tulee myös lasikate.
  Talon alaterassilta pääsee siis sinne "isolle" terassille joko puulla katetulla tai kivetyksen kautta joten ovat tavallaan yhteydessä.

  Kannatan isoja terasseja. Tuo ylin kuva on aivan ihana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasituksesta minäkin haaveilen! Ja kattoterassi kuulostaa minusta ihanalta, ja kalliilta ;)

   Poista
 2. Meidän rinnetaloon tulee kaksi parveketta, joista isompi tulee osittain kallion päälle ja kiertää talon kulmaa. Sille mahtuu helposti ruokailuryhmä isommallekin joukolle. Pienempi, katettu parveke tulee meidän vanhempien makuuhuoneen yhteyteen. Lisäksi alakerrassa terassia tulee koko talon eteläpuolen leveydeltä, joka jää siis molempien parvekkeiden alle osittain. Pihasuunnittelija suunnitteli myös pienemmän terassialueen tontin etelärajalle, johon käynti olisi kivilaattakujaa pitkin alakerran terassilta.

  Sanoit, ettei parvekkeelle mahdu ruokailuryhmää. Onko sen kokoa enää mahdollista kasvattaa? Tuo ylin kuva on tosiaan upea, peukku myös täältä isolle terassialueelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä parvekkeen kokoa voisi kasvattaa, mutta luulen että siitä tulisi liian massiivisen näköinen. Ainakaan kattolippaa ei oikein voi enää venyttää. Ihana tosiaan tuo ensimmäinen kuva, siitä on hyvä haaveilla :)

   Poista
 3. Hei

  Riippuu tietysti muusta ikkunapinnasta, mutta itse en niin innostuisi blokatusta päänäkymästä ja siitä jos sisätilat menevät kovin pimeiksi. Meillä keittiö ja olohuone ovat ihan maantasossa. Aluksi suunnitelmissa oli tehdä isompi puuterassi, mutta kun talon edessä on tasainen avokallio tuntui hullulta peittää sen ihana pinta, joten teemme sitten vain vinon laiturimaisen rakenteen. Tämä on ainakin suunnitelma nyt. Yläkerrasta pääsee kattoterassille, joka on autokatoksen päällä. Meillä on mikrotontti pääkaupunkiseudulla, joten jokainen neliö täytyy hyödyntää kerroksittain. Lisäksi tontilla pyörii citykani, rusakoita, yms., joten kattoterassille tulee myös hyötytarha, joka on siellä paremmassa turvassa. Meille ei tule kiinteästi katettua terassia vaan ajattelin laittaa jonkinlaisen purjekangasvirityksen, jos siltä tuntuu.
  Mutta nämä riippuvat niin omista mieltymyksistä, arkkitehtuurin mahdollisuuksista, rakennusoikeudesta, tontista yms.
  Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisätilat eivät kattoterassista pimenisi, mutta muuten kyllä mietityttää sen kattoterassin koko. Tarkoitus on jättää sinne alle kahden auton katos ja iso varasto. Päänäkymä pihalle kyllä peittyy, mutta uskoisin sen tuovan vain kaivattua yksityisyyttä. Täytyykin julkaista kuva koko kompleksista, koska näitä on niin vaikea sanoin selittää. Tsemppiä myös teidän projektiin!

   Poista

Kiitos kommentista!

Kotona | Hemma + BLOG DESIGN BY Labinastudio